سرقت گوشی موبایل، یکی از جرایمی است که در سال های اخیر به طور چشمگیری افزایش یافته و جامعه ما را دچار نگرانی و اضطراب کرده است.
افزایش قیمت گوشی ها و افزایش سارقان موبایل در مقایسه با دیگر موارد سرقت و امکان فروش سریع و آسان مال مسروقه از جمله دلایل اصلی افزایش این جرم در جامعه ما محسوب می شوند.
ما در این مقاله با راهنمایی های وکیل سرقت به شما یاد می دهیم که بعد از سرقت موبایل هوشمند چه کاری باید انجام بدید. تا انتها همراه ما باشید.
این مسئله به نحوی امنیت جامعه را مختل کرده و همچنین سالانه تعدادی از مردم به دلیل درگیری با سارقان دچار ضرب و جرح می شوند که باعث شده تا توجه ویژه ای از دید قانون می شود. از آنجایی که وظیفه قانون گذار حفاظت از حقوق مردم و جلوگیری از جرم است، جرم سرقت گوشی نیز مورد توجه قرار گرفته و در قانون مجازات هایی برای آن در نظر گرفته شده است.
سرقت در قانون
سرقت حدی عموماً شامل سرقت های خاصی می شود که باید ۱۴ شرط مورد نظر قانون گذار را داشته باشند؛ چرا که مجازات سرقت حدی در مرتبه اول قطع چهار انگشت، در مرتبه دوم قطع پا، در مرتبه سوم حبس ابد و در مرتبه چهارم اعدام است. شرایطی که سرقت باید داشته باشد تا مشمول مجازات سرقت حدی شود عبارتند از:
- شیء سرقت شده باید مال باشد.
- مال سرقت شده باید در حرز باشد، یعنی در محلی قرار گرفته باشد که دسترسی به آن تنها با اجازه مالک ممکن است.
- سارق باید اقدام به هتک حرز کند.
- مال باید از حرز خارج شود.
- هتک حرز و سرقت باید به صورت مخفیانه انجام شود.
- سرقت نباید توسط پدر یا جد پدری صاحب مال انجام شده باشد.
- ارزش مال مسروق در زمان سرقت و خارج کردن از حرز باید معادل چهار و نیم نخود طلای مسکوک باشد.
- مال سرقت شده نباید از اموال دولتی یا عمومی، وقف عام و یا وقف بر جهات عامه باشد.
- سرقت نباید در زمان قحطی رخ داده باشد.
- صاحب مال باید از سارق شکایت کرده باشد.
- فرد زیان دیده قبل از اثبات سرقت نباید سارق را بخشیده باشد.
- مال سرقت شده قبل از اثبات سرقت نباید به مالک برگردد.
- مال مسروق نباید قبل از اثبات جرم به مالکیت سارق درآمده باشد.
- مال مسروق نباید از اموال سرقت شده یا مغصوب باشد.
اگر هنگام سرقت گوشی تمامی این موارد به وقوع بپیوندند، سرقت حدی محسوب شده و مجازات آن طبق قانون اعمال خواهد شد که تشخیص این امر نیز به عهده دادگاه است.
با توجه به اینکه تجمع این ۱۴ شرط با هم دشوار است، سرقت گوشی معمولاً مشمول مجازات سرقت حدی نمی شود و در دسته جرایم تعزیری قرار می گیرد.
آیا جرم سرقت گوشی قابل گذشت است؟
گاهی در شرایط خاص قانون گذار می تواند از مجازات مجرم صرف نظر کند. اگر ارزش گوشی سرقت شده کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد و سارق نیز سابقه کیفری نداشته باشد، رضایت شاکی منجر به توقف دادرسی و لغو مجازات می شود.
ثبت شکایت سرقت گوشی
با وقوع سرقت گوشی، شخص زیان دیده می تواند اقدام به شکایت و پیگیری درخواست خود نماید.
در اولین مرحله پس از سرقت گوشی، فرد باید به یکی از دفاتر خدمات قضایی الکترونیکی مراجعه کرده و شکایت خود را ثبت کند. لازم است نوع سرقت را که در قانون مجازات بیان شده، مشخص کند، مانند کیف قابی، جیب بری، همراه با اسلحه و آزار و اذیت و غیره.
مدارکی که برای ثبت شکایت مورد نیاز است عبارتند از:
- اصل و کپی فاکتور خرید گوشی
- اصل و کپی شماره سریال گوشی
- اصل و کپی کارت ملی خود
در مرحله بعد، وقتی ابلاغیه دادسرا برای پیگیری شکایت اعلام شد، باید در دادسرا حاضر شده و با ارائه اسناد، مدارک و شواهد مربوطه، توضیحات کافی را ارائه دهید.
در مرحله آخر، اگر شما سارق گوشی را شناسایی کرده اید، می توانید با ارائه شواهد، او را به دادسرا معرفی کرده و خواستار بازگرداندن مال و تعیین مجازات شوید. در غیر این صورت، می توانید از پلیس بخواهید تا تحقیقات لازم برای شناسایی سارق را انجام دهد.
پاک کردن اطلاعات تلفن همراه
گاهی ممکن است سرقت گوشی تنها به دلیل پاک کردن اطلاعات شخصی صورت گیرد. برای مثال، فردی با علم به اینکه گوشی متعلق به دیگری است آن را برداشته و اطلاعات را ریست کند. آیا این کار نیز جرم محسوب شده و مشمول مجازات می شود؟
در پاسخ باید گفت که طبق ماده ۱۲ قانون جرایم رایانه ای، هرکس بدون اجازه داده های متعلق به دیگری را سرقت کرده و از بین ببرد، حتی اگر عین داده ها در اختیار صاحب آن باشد، به پرداخت جزای نقدی از ۱ تا ۲ میلیون ریال محکوم می شود. همچنین ممکن است به حبس از نود و یک روز تا یک سال همراه با پرداخت جزای نقدی از ۵۰۰ هزار تومان تا ۲ میلیون تومان محکوم شود.
بنابراین می توان نتیجه گرفت که سرقت گوشی حتی به قصد پاک کردن اطلاعات نیز جرم محسوب شده و با مجرم مطابق قانون برخورد خواهد شد.