درگاه دیسپلیپورت (DisplayPort) به اختصار DP، معمولاً برای انتقال سیگنالهای ویدئویی و صوتی از رایانه به نمایشگر خارجی، مانند مانیتور یا پروژکتور، استفاده میشود. در اغلب سیستمها، درگاههایی چون HDMI و DisplayPort، وجود دارد که به ایجاد اتصالات کمک میکنند. بااینحال افراد کمی با DisplayPort آشنا هستند! ازاینرو در ادامه قصد داریم به ارائه توضیحات بیشتر دررابطهبا ویژگیهای این درگاه اتصال، انواع آن و مزایایی که به همراه دارد، بپردازیم تا آشنایی بیشتری با آن پیدا کنید.
ویژگیهای درگاه DisplayPort
استاندارد DisplayPort برای جایگزینی اتصالات آنالوگ قدیمی مانند VGA ،DVI و HDMI طراحی شده است؛ ازاینرو ویژگیهای عملکردی و ساختاری متناسبی برای این محصول در نظر گرفته شده که اغلب شامل مواردی میشود که در ادامه مطرح شده است:
- دارای قابلیتهایی برای ارائه یک رابط صفحهنمایش دیجیتال مقیاسپذیر
- قابلیت صوتی اختیاری و حفاظت از محتوای با وضوحبالا (HDCP) برای استفاده گسترده در برنامههای تجاری، سازمانی و مصرفکننده
- پشتیبانی از اتصالات نمایش دیجیتال داخلی و خارجی
- فراهمآوری شرایط برای اتصالات نمایشگر بین رایانههای شخصی، نمایشگرها و پروژکتورها
- مناسب برای اتصال بین برنامههایی با محتوای باکیفیت مانند پخشکنندههای درایو نوری، دستگاههای تلفن همراه، ضبطکنندههای ویدئوی شخصی و تلویزیونها
لحاظ این ویژگیهای عملکردی دررابطهبا دیسپلی پورت، عاملی برای گستردگی کاربرد آن بوده و سبب شده تا امروزه برای برقراری انواع اتصالات از این نوع کابل بهره گرفته شود. در سالهای اخیر با ورود محصولات دیجیتال استوک به کشور شاهد فراگیر شدن درگاه دیسپلیپورت هستیم. محصولات دیجیتال استوک بهعلت اینکه سفارش اروپا و آمریکا هستند بهصورت پیشفرض از DisplayPort استفاده میکنند. این کالاها شامل لپتاپ، مانیتور و مینی کیس استوک هستند که عموما برخلاف محصولات داخل کشور دارای پورت HDMI نیستند. بنابراین با شناخت کامل دیسپلیپورت، علاوه بر آشنایی با ویژگیهای این درگاه برای خرید محصولات دیجیتال استوک نیز مشکلی نخواهید داشت.
انواع DisplayPort
برای کابل دیسپلی پورت، دو نوع اصلی مطرح میشود که شامل کابل استاندارد و یک نسخه کوچکتر به نام Mini DisplayPort است. در میان این انواع، کابل استاندارد بیشتر مورداستفاده قرار میگیرد. بااینحال، Mini DisplayPort برای دستگاههای کوچکتر مانند مایکروسافت سرفیس و سازگاری با تجهیزات اپل ایدهآلتر است.
این نوع کانکتورها تنها از نظر اندازه و شکل فیزیکی متفاوت هستند. بهطوریکه عملکرد و قابلیتها در هر دو کانکتور استاندارد و Mini DisplayPort یکسان است. به همین دلیل باتوجهبه بستر کاربرد، میتوان سراغ گزینه مناسب رفت. بااینحال میتوان گفت این نوع کابل به لحاظ سرعت انتقال و عملکردهای منحصربهفردی که میتواند داشته باشد در انواع مختلفی به لحاظ نسخههای متفاوت، دستهبندی میشود. این انواع شامل نسخه ۱.۱، نسخه ۱.۲، نسخه ۱.۳، نسخه ۱.۴، نسخه ۲.۰ و مدل کانکتورها میشود. در ادامه هر یک از این نسخهها به طور انحصاری مورد معرفی قرار گرفته شدهاند:
- نسخه ۱.۱ از سرعت انتقال ۸.۶۴ گیگابایت بر ثانیه برخوردار است.
- نسخه ۱.۲ از حداکثر سرعت انتقال داده ۱۷.۲۸ گیگابایت بر ثانیه پشتیبانی میکند.
- نسخه ۱.۳ قابلیت پشتیبانی از انتقال سرعت داده با سرعت ۲۵.۹۲ گیگابایت بر ثانیه را دارد.
- نسخه ۱.۴ سرعت ۳۲ گیگابایت بر ثانیه با حداکثر خروجی 8K را پشتیبانی میکند.
- نسخه ۲.۰ از سرعت ۸۰ گیگابایت بر ثانیه برخوردار بوده و مجهز به حداکثر خروجی 1080p ،1440p ،4K ،8Kو 16K است.
جدا از بحث نوع کابل، نکته مهمی که میتوان مطرح نمود، این است که تمامی کابلهای DisplayPort صرفنظر از نوع و نسخه، با تمامی دستگاههای DisplayPort سازگار هستند. باتوجهبه گستردگی این نوع کابل به لحاظ انواع، برندهای مختلفی اقدام به تولید آن نمودهاند که هر یک خصوصیات ویژهای را برای این نوع محصولات خود در نظر گرفتهاند. به همین دلیل گزینههای متنوع و نسبتاً متعددی برای افراد تعریف میشود. بهطور کلی تفاوت HDMI و DisplayPort باید طبق نسخه هر کدام مورد بررسی قرار بگیرد. چون با توجه به ارتقا نسخه هر درگاه، ویژگیهایی خاص به آن اضافه شده است که این موارد باید مورد مقایسه قرار بگیرد.
مزایای دیسپلی پورت
علاوه بر ویژگیهایی که دررابطهبا درگاه DisplayPort مطرح میشود، مزایای متنوعی را هم میتوان در خصوص این نوع پورت موردبحث و بررسی قرار داد. از جمله اصلیترین مزیتهای دیسپلی در مقایسه با انواع درگاههای DVI ،VGA، و FPD-Link، شامل مواردی میشود که در ادامه مطرح شده است:
- پشتیبانی نمایشگرهای با وضوحبالا و قابلیت اتصال به زنجیرهای از نمایشگرهای متعدد
- کانکتور دارای قفل
- پخشهای ویدئویی و انقال صدا متعدد از طریق یک اتصال فیزیکی
- مقیاسپذیری، کاهش تعداد سیم تعبیه شده (کاهش توان، کاهش تداخل الکترومغناطیسی)
- پشتیبانی مطلوب از فناوریهای AMD FreeSync و انویدیا G-Sync
- قابلیت پخش تصویر بر روی چند نمایشگر تنها با یک درگاه دیسپلی پورت
- برخورداری از نرخ انتقال بیشتر نسبت به کابل HDMI
لازم به ذکر است که در کنار این مزایا، میتوان به افت شدید کیفیت در صورت استفاده از کابل با متراژ بالا هم اشاره نمود. ازاینرو توصیه میشود بهمنظور بهرهمندی از حداکثر کیفیت این نوع کابل، به متراژ پایین کابل و طول مناسب آن توجه داشته باشید. نکتهای که در مقابل این مزایا میتوان مطرح نمود، مصرف بیشتر کابل HDMI در مقایسه با انواع دیسپلی پورت است. بااینوجود برای کارتهای گرافیکی پیشرفته، مانیتورهای با وضوحبالا و محصولات دیجیتال استوک مانند مینی کیس نیاز است از این نوع کابل بهره گرفته شود.
در صورتی که کامپیوتری با درگاه DisplayPort دارید، بهتر است از مانیتور دارای این ورودی جهت سازگاری کامل دستگاهها استفاده کنید. عموم محصولات نمایشگر استوک به علت داشتن استانداردهای خارجی از درگاه دیسپلیپورت پشتیبانی میکنند. برای استفاده از انواع نسخههای DP، این مانیتورها گزینهای مناسب برای شما هستند و با انواع سیستمهای کامپیوتری نیز سازگاری دارند. برای مثال مانیتور HP استوک مدل EliteDisplay E243 با داشتن یک ورودی DisplayPort 1.2 قابلیت پشتیبانی از حداکثر وضوح 4K در ۶۰ هرتز و سازگاری با تمام محصولات مرتبط را دارد.
همچنین باید به این موضوع اشاره کرد که با وجود تشابه این دو درگاه به لحاظ کیفیت، از نظر رزولوشن تفاوتهایی دارند. بهطوریکه رزولوشن قابل پشتیبانی توسط کابل دیسپلی پورت، بهمراتب بیشتر از اچدیامآی است. از نظر ظاهری هم این دو نوع کابل با یکدیگر متفاوت هستند. ازاینرو باید توجه داشت که کابل دیسپلی پورت ۲۰ پین داشته و تنها در یک طرف دارای انحنا است؛ درحالیکه کابل HDMI، با ۱۹ پین، از دو طرف دارای انحناست. ناگفته نماند که با وجود بهرهگیری از استانداردهای مشابه در انواع کابلهای DisplayPort و HDMI، پهنای باند انتقال داده در کابلهای دیسپلی پورت نسبت به HDMI، بیشتر در نظر گرفته شده است. این تفاوتها اغلب سبب شده تا کاربرد DisplayPort برای بسترهای حساستر، بیشتر باشد.
درگاه Mini DisplayPort
همانطور که پیشتر گفته شد، Mini DisplayPort که با عنوانهای MiniDP یا mDP نیز شناخته میشود برای دستگاههای کوچکتر و سازگاری با تجهیزات اپل، گزینه ایدهآلی خواهد بود. این نوع دیسپلی پورت اولینبار توسط اپل در سال ۲۰۰۸ معرفی شد که از آن زمان به طور گسترده در ارتباط با فناوری Thunderbolt مورداستفاده قرار میگیرد. دراینخصوص باید گفت درگاه Thunderbolt برای انتقال سریع اطلاعات و تصاویر به طور همزمان مطرح میشود. بهطوریکه مانند پورت USB است، با این تفاوت که علاوه بر سرعت انتقال بیشتر، قابلیت ارسال تصاویر را نیز ارائه میدهد.
ناگفته نماند که تاندربولت، ترکیبی از PCI-Express و DisplayPort است و در نتیجه استفاده دیسپلیپورت در درگاه Thunderbolt، میتواند به عملکرد گستردهتر آن و کاربردهایی که دارد، میافزاید. کابل Mini DisplayPort، از تمام ویژگیهای DisplayPort نسخه ۱.۲، از جمله وضوح Ultra HD 4K، رنگ عمیق، صدا و پشتیبانی از 3D.Multi Stream برخوردار است و میتوانید ۵ مانیتور را از طریق Daisy chaining متصل کند. همچنین این نوع کابل سازگار با DisplayPort نسخه ۱.۱ بوده و همانطور که گفته شد، از عملکرد مشابهی با دیگر کابلها استاندارد برخوردار است.
بهطورکلی با درنظرداشتن تمامی آنچه که تا اینجا دررابطهبا درگاه DisplayPort گفته شد، درصورتیکه شما هم به دنبال بهرهمندی از کیفیت بالای این پورت رابط هستید، میتوانید با لحاظ محدودیتهای طولی برای افزایش کیفیت این کابل، جهت خرید اقدام کنید. از طرفی کابلهای DisplayPort معمولاً با طیف وسیعی از تجهیزات و دستگاههای محاسباتی مانند رایانههای شخصی، لپتاپ، مانیتورها و نمایشگرها سازگار هستند. به همین دلیل میتوانید برای انواع بستر کاربرد، از این نوع کابل رابط بهره بگیرید.